Kriz kahininden enflasyon ve 'sert iniş' uyarısı

Kriz kahini ve 'Doktor Kıyamet' olarak bilinen ünlü ekonomist Nouriel Roubini, yüksek enflasyon seviyelerinin kalıcı olabileceğini ve merkez bankalarının hamleleri nedeniyle küresel ekonominin 'sert iniş' riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

2008 finansal krizini tahmin ettiği için ‘kriz kahini’ olarak anılan ünlü ekonomist Nouriel Roubini, jeopolitik faktörler nedeniyle enflasyonda yüksek seviyelerin korunacağını belirtti.

Ünlü ekonomist, merkez bankalarının gelişmiş ekonomilerde yüksek enflasyonu kontrol altına alma çabaları nedeniyle küresel ekonominin “sert iniş” riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Roubini dün Australian Financial Review tarafından düzenlenen bir zirvede konuştu. Ünlü ekonomist, merkez bankalarının enflasyonu hedeflenen seviyelere getirmeye çalıştığını, bunun için de faizleri beklenenden daha yüksek seviyelere çıkarmaları gerekeceğini söyledi.

ENFLASYON TAHMİNLERDEN DAHA KALICI

#reklam#

Küresel ekonomiye ilişkin uzun süreli aşağı yönlü tahminleri nedeniyle ‘Doktor Kıyamet’ lakabını kazanan Roubini; ABD, Avrupa ve Avustralya’daki enflasyon seviyesinin piyasa ve merkez bankası tahminlerinden daha kalıcı olduğunu söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşının sürmesinin ve Çin’in emtia talebinin artmasının enflasyonu artıracağını belirten Roubini, “Bu yıl enflasyon yüksek kalacak çünkü emtia fiyatları yüksek kalacak” dedi.

Aynı zirvede konuşan Avustralya Varlık Fonu Başkanı Peter Costello ise “Olabilecek en kötü şey, merkez bankalarının enflasyonu kırma politikası izlediklerini ilan etmeleri ve bunu takip etmemeleri. Çünkü o zaman faiz artışlarını fayda sağlamadan kabul etmiş oluruz” dedi.

ENDİŞELER ARTIYOR

Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere başlıca merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizlikler piyasalar üzerinde etkili olmaya devam ediyor.

Geçtiğimiz aylarda piyasalar Fed’in mayısta faizde zirveye ulaşacağını sonraki aylarda ise gevşeme döngüsüne girebileceğini düşünüyordu. Ancak enflasyonun kalıcı olacağı korkusu ve Fed yetkililerinden gelen mesajlar belirsizliği artırdı.

AVRUPA’DA İNATÇI ENFLASYON

Avrupa’da ise çekirdek enflasyonun rekor kırması piyasadaki endişeleri artırdı. Ocakta Euro bölgesi manşet enflasyonu yüzde 8,5 açıklanırken, çekirdek enflasyon yüzde 5,6 seviyesine kadar yükseldi.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz