Vatandaşlık için Malta liderliğini korudu; en büyük talep Portekiz'e

Henley & Partners'ın her yıl hazırladığı Yatırım Göç Programları 2023 raporu açıklandı. Dünyanın en önemli 14 vatandaşlık programının kapsamlı kıyaslaması yapılırken; Malta, Küresel Vatandaşlık Programı Endeksi'nde art arda sekizinci kez 1. sırada yer aldı

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

İsviçre menşeli yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programları danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, Yatırım Göç Programları 2023 raporunu yayınladı.

Toplam 40 programın yer aldığı raporda; ülkelerin önde gelen akademik araştırmacıları, ülke riski uzmanları, ekonomistler, bağımsız uzman göçmenlik ve vatandaşlık hukukçuları seçkin bağımsız uzmanlardan oluşan kurul tarafından kapsamlı analiz ve karşılaştırmalara yer verildi. Raporda, yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programları içerisinde Avrupa'nın cazibesinin 2023'te de hüküm sürmeye devam edeceği belirtildi.

#reklam#

Yatırım Göç Programları 2023 raporunun, yatırım yoluyla oturum veya vatandaşlık almayı düşünen herkes için çok önemli bilgiler içerdiğinin altını çizen Uluslararası Göçmenlik ve Vatandaşlık Hukuku Uzmanı ve Henley & Partners Başkanı Dr. Christian H. Kaelin, "Raporun, yalnızca özel müşteriler ve onların danışmanları ve diğer sektör profesyonelleri için değil, aynı zamanda daha fazla mali özerklik ve ekonomik büyüme elde etmek için yatırım geçiş programlarını yönetmek isteyen hükümet politika yapıcıları için de önemlidir. Bu aşırı dalgalanma zamanında, ulus devletler, yatırımcıların fonlarını vatandaşlarına ve sakinlerine fayda sağlayan ulusal veya bölgesel sosyal, altyapı ve kalkınma projelerine tahsis etmek için yenilikçi bir finansman aracı olan yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlık programlarını kullanmaktadır.” dedi

VATANDAŞLIK PROGRAMLARINDA MALTA LİDERLİĞİNİ KORUDU

Dünyada 35'ten fazla ofisiyle, varlıklı ailelere yatırım yoluyla vatandaşlık ve oturum programları danışmanlığı hizmeti veren Henley & Partners, Türkiye Direktörü Burak Demirel, Küresel Vatandaşlık Programı Endeksi'nde 77 puanla Malta'nın art arda sekizinci kez 1. sırada yer aldığını, 74 puanla Avusturya vatandaşlığının 2. sırada, programın sonuçlanmış olmasına rağmen 71 puanla 3. sırada Karadağ vatandaşlık programının yer aldığını ve halen hükümet tarafından değerlendirilen yaklaşık 700 başvurunun bulunduğunu söyledi.

Demirel, sıralamayı şu şekilde sürdürdü; Karayip ada ülkeleri, Grenada Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı ve St. Lucia Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı'nın 70'er puanla 4. sırayı paylaşarak sıralamanın ortasında yer aldıklarını, Antigua ve Barbuda ve St Kitts ve Nevis Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programlarının 69 puanla 5. sırada yer aldıklarını, Dominika Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı'nın ise 68 puanla 6. sırada yer aldığını vurguladı.

#reklam#

Popüler Türkiye Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı'nın 66 puanla 7. sırada yer aldığını belirten Demirel, Mısır ve Ürdün Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı ikilisinin 65'er puanla 8. sırada olduğunu, Kuzey Makedonya Yatırım Yoluyla Vatandaşlık Programı 64 puanla 9. sırada, 62 puanla Vanuatu 10. sırada ve 53 puanla Kamboçya’nın 11. sırada yer aldığını kaydetti.

EN BÜYÜK TALEP 'PORTEKİZ ALTIN VİZE'DE

Küresel Oturum Programı Endeksi'nde 100 üzerinden 74 puan alan Portekiz Altın Oturma İzni Programı, ele alınan 26 program arasında genel klasmanda 1. sırada yer alırken, Portekiz hükümeti, 10 yıl önce uygulamaya başladığı emlak alımı ve yatırım yapan yabancılara oturma izni verilmesi uygulaması 'altın vize'yi kaldırmayı tartışıyor. Son dönemlerde medyaya yansıyan Portekiz Altın Oturum İzni Programı’nın kapandığıyla ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığını belirten Henley & Partners, Türkiye Direktörü Burak Demirel, "Portekiz hükümeti programı şu anda değerlendirmekte olup 16 Mart’ta tekrar bir toplantı yapacak ve programın geleceğiyle ilgili bir karara varacaktır. Geçmiş dönemde Portekiz Altın Oturum İzni Programı’na başvuran danışanlarımızın bu durumdan etkilenmeyeceği görüşündeyiz. 16 Mart’ta programın kapatılmasına karar verilse dahi, en erken 1 Haziran itibariyle alınan kararların uygulanabileceğini ve 1 Haziran öncesi yapılan başvuruların değişikliklerden etkilenmeyeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle hala Portekiz altın vizesine başvurmak mümkün.” ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Portekiz Başbakanı Antonio Costa, Lizbon'da kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, gayrimenkul spekülasyonlarıyla mücadele etmek için yeni altın vizelerin verilmesi uygulamasının kaldırılmasının tartışılacağını söyledi. Öte yandan Portekiz'de altın vize kapsamındaki gayrimenkul alımları, Lizbon gibi fiyatların 2015'ten bu yana 2 kat arttığı kentlerde 2021 yılından itibaren sınırlandırılmıştı.

#reklam#

Emlak fiyatlarındaki yükselişi altın vizelere bağlamanın yanlış olduğunu belirten Portekiz'deki emlak şirketi Savills'in başkanı Paulo Silva ise, yükselişin arz ve talep arasındaki dengesizlikten kaynaklandığını, altın vizenin kaldırılması durumunda yatırımcıların paralarını alıp altın vize alabilecekleri başka bir ülkeye yatırım yapacaklarına dikkat çekti.

OTURUM PROGRAMLARINDA AVRUPA İLK 5’İN LİDERİ

Küresel Oturum Programı Endeksi'nde, Avrupa programlarının ilk 5 sıranın dördünü elinde tuttuğunu ifade eden Henley & Partners, Türkiye Direktörü Burak Demirel; “Portekiz Altın Oturma İzni Programı 74 puanla 1. sırada, Avusturya Özel Oturum Programı 73 puanla 2. sırada, İsviçre Oturum Programı ile, Akdeniz Yunanistan Altın Vize Programı ve İtalya Yatırım Yoluyla Oturum Programı’nın 3. sırada, 71 puanla Birleşik Krallık Yenilikçi Programı 4. sırada, Kanada Başlangıç Vizesi Programı 69 puanla 5. sırada, Letonya Yatırım Yoluyla Oturum Programı, endekse yeni gelen Lüksemburg yatırım yoluyla oturum programları 66 puanla 6. sırada, Malta Daimi Oturum Programı ve İspanya Yatırım Yoluyla Oturum Programı 65 puanla 7. sırayı paylaşıyor. Avustralya İş İnovasyonu ve Yatırım Programı ve Singapur Küresel Yatırımcı Programlarının her biri 64 puan alarak 8. Sırada, Kıbrıs Daimi Oturum Programı, İrlanda Yatırım Yoluyla Oturum Programı (yakın zamanda sonlandırıldı), Yatırım Yoluyla Jersey Oturum Programı ve Yatırım Yoluyla Panama Oturum Programları ise 62 puanla 9. sırayı paylaşıyor. BAE Oturum Programı ve ABD EB-5 Göçmen Yatırımcı Programı ile her ikisi de 61 puanla 10. sırada yer alıyor.”

Yeni Zelanda Aktif Yatırımcı Artı Vize Programı ve Tayland Elit Oturum Programı'nın 59 puanla 11. sırada ortaklaşa yer aldıklarını söyleyen Demirel, Hong Kong Vize Programları ve Yatırım Yoluyla Güney Kore Oturum Programı 58 puanla 12. sırada ortaklaşa yer alırken, 13. sırayı 56 puanla Yatırım Yoluyla Monaco Oturum Programı ve Yatırım Yoluyla Mauritius Oturum Programı paylaşırken, Malezya İkinci Evim Programı ve Premium Vize Programı sunan Malezya’nın, 50 puanla 14. sırada yer aldığını belirtti.

DÜNYANIN EN YENİ PROGRAMI NAMİBYA

Henley & Partners, raporda yer almayan ancak 28 Şubat 2023 tarihi itibariyle dünyanın en yeni ve Afrika'nın ikinci yatırım yoluyla oturum seçeneği olan Namibya Yatırım yoluyla Oturum seçeneğini duyurdu. Minimum 316 bin dolar tutarla gayrimenkul yatırımı için yatırımcıların; Namibya'da yaşama, iş yapma ve eğitim alma hakkını elde edeceği belirten Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek, ülkenin etkileyici altyapısıyla Afrika'nın mücevherlerinden biri olduğunu belirtti.

#reklam#

Dünyadaki bilinen en zengin denizel elmas yataklarının olduğu ve aynı zamanda, bol miktarda yaban hayatı ve dünyanın en yüksek kumullarından bazılarıyla kıtanın başlıca turistik yerlerinden biri olduğu belirten Dominic Volek, “Afrika'da yatırım teklifiyle sunulan bu yenilikçi yeni oturum projesini duyurmaktan mutluluk duyuyoruz. "Her yerden çalışma" çağında, akıllı yatırımcılar artık servet planlamalarını ve eski yönetim stratejilerini yatırım yoluyla oturum ve vatandaşlığı içerecek şekilde genişleterek bunun farkına varıyorlar. Yeni küresel iş fırsatları açabilir, risklerini farklı yetki alanlarına yayabilir ve seçtikleri ülkelerde kendileri ve aileleri için yeni hayatlara olası geçişi kolaylaştırabilirler. Afrika kıtasında tutunmak ve büyümek isteyen uluslararası yatırımcılara Namibya hükümeti, vergi teşvikleri, sendikasyon finansmanı ve uluslararası şirketler için tek elden büro hizmeti dahil olmak üzere birçok fırsat sunmaktadır. Buna, eşsiz doğal güzelliği, bol miktarda alan ve huzur da eklendiğinde, bu kombinasyon Namibya'yı son derece cazip bir ada haline getirmektedir.” ifadelerini kullandı.

OTURUM ÇEŞİTLENDİRMESİNE İLGİ

Küresel Oturum Programı Endeksi ve Küresel Vatandaşlık Programı Endeksi gibi güçlü karşılaştırmalı analizler ve kıyaslama araçlarına çok ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Henley & Partners'ın CEO'su Dr. Juerg Steffen ise, geçtiğimiz yıl yatırım geçiş programlarına olan talepte önemli ve devam eden bir artış olduğunu, Henley & Partners’ın, 2022'de yüzde 45,5 daha fazla sorgu alarak 2021’i geride bıraktığını belirtti.

 

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz