Credit Suisse için can simidi! Lehman Brothers gibi olmasın diye rakibi UBS'ye devroluyor!

ABD'deki banka iflaslarının sıçramasından korkulan Avrupa bankaları arasındaki en zayıf halka olan İsviçre'nin Zürih kenti merkezli Credit Suisse için can simidi atıldı. Bir süredir kötü yönetim ve mali çöküş içindeki 167 yıllık banka, en büyük rakibi UBS tarafından devralınacak. Bunun için milyarla

  • | Son Güncelleme:
  • | Patronlar TV

Alpler'deki bankacılık ülkesi İsviçre'de, ABD'deki banka iflaslarının etkisiyle hisse senetlerinin değeri dibe vuran Credit Suisse'in batmaktan kurtarılması için anlaşmaya varıldı. UBS Başkanı Colm Kelleher, Credit Suisse Başkanı Axel Lehmann ve diğer önde gelen mali yetkililerle basın toplantısı düzenleyen İsviçre Cumhurbaşkanı Alain Berset, haftasonunda yürütülen müzakereler sonucunda, ülkenin en büyük bankası UBS'nin baş rakibi Credit Suisse'i satın alacağını duyurdu. Berset, 'bunun güveni yeniden tesis etmek için en iyi çözüm olduğunu' söyledi.

Her şey uluslararası finans istikrarı için

'Uluslararası finansın istikrarı için' bu anlaşmaya varıldığına işaret eden Berset, "Credit Suisse'in kontrolsüz bir şekilde çökmesi, ülke ve uluslararası finans sistemi için hesaplanamaz sonuçlara yol açar" dedi.

3.24 milyar dolara aldı

UBS'nin baştaki 1 milyar dolarlık satın alma teklifini, kabul görmemesi üzerine 3.24 milyar dolara yani 3 milyar İsviçre frangına çıkarmasıyla anlaşmaya varıldığı belirtildi.

UBS'nin açıklamasına göre Credit Suisse hissedarları, sahip oldukları her 22.48 Credit Suisse hissesi için 1 UBS hissesi alacak. Bunun hisse başına 0.76 İsviçre frangı olduğu ve toplam alım bedelinin 3 milyar İsviçre frangı olacağı belirtildi.

Berset, başkanlığındaki İsviçre Federal Konseyi'nin iki bankaya toplam 162 milyar dolar likidite garantisi vermeyi kabul ettiğini söyledi.

5 trilyon dolardan fazla serveti yönetecekler

UBS Başkanı Colm Kelleher, birleşmenin, toplam yatırılan varlıklarda 5 trilyon doların üzerinde bir servet yöneticisi ortaya çıkaracağına dikkat çekti.

Lehman Brothers gibi olmasın diye

Credit Suisse, küresel finansal sistemi izleyen uluslararası kuruluş Finansal İstikrar Kurulu'na göre dünyanın küresel çapta sistemik olarak önemli bankalarından biri. Bu, kontrolsüz şekilde iflasının, 15 yıl önce ABD'de Lehman Brothers'ın çöküşü gibi finansal sistemde dalgalanmalara yol açacağına inanıldığı anlamına geliyor.

İsviçre devletinin aracılığında

İsviçre bankacılık sektörüne güveni geri kazanma çabası çerçevesinde, UBS'nin Credit Suisse'i devralması anlaşmasına İsviçre Merkez Bankası (SNB) ve Finansal Piyasa Denetleme Kurumu (FINMA) aracılık etti.

Pazartesi günü piyasalarda panik ve fiyasko başlamasını önlemeye yönelik şekilde yetiştirilen anlaşmanın parçası olarak, SNB, iki bankaya 100 milyar dolarlık likidite hattı ve 9 milyar CHF potansiyel zarar kefaleti sunmayı kabul etti.

Hissedar oylamasına baypas

İsviçreli yetkililer, süreci hızlandırmak amacıyla anlaşmayla ilgili hissedar oylamasının atlanmasını da sağladı. İsviçre Federal Konseyi, birleşmenin hissedarların onayı olmadan gerçekleşmesine izin veren bir acil durum yönetmeliği çıkardı.

50 bin Credit Suisse çalışanı ne olacak?

17 bini İsviçre'de bulunan 50 bin Credit Suisse çalışanının akıbeti ise meçhul.

Aşırı risk almasıyla tanınan Credit Suisse'in son olarak en büyük ortağı Suudi Ulusal Bankası'nın sermaye artırımı yapmayacağını duyurmasıyla bankanın hisse senedi fiyatında hızla düşüş yaşanmış ve satış baskısı piyasa geneline yayılmıştı. Credit Suisse'in SNB'den 54 milyar dolar borçlanacağını açıklaması da piyasadaki paniği gidermemişti.

YORUMLAR

Bu habere henüz yorum yapılmamış.İlk yorum yapan sen ol...

Yorum Yap

Bu Alan Boş Bırakılamaz
Bu Alan Boş Bırakılamaz
Yorum Yapma Şartlarını Kabul Etmediniz